A sport és a különféle mozgásformák a mindennapi élet természetes kiegészítői, mely sok örömet és vitalitást képesek vinni a hétköznapokba, ezen felül jelentősen hozzájárulnak az egészséges élet megteremtéséhez. Azonban előfordulhat, hogy a kiadós testmozgást izomláz követi, melynek erőssége különböző erősségű lehet. Talán csak egy kis fáradtságot érzel a megdolgoztatott izomcsoportban, de az is előfordulhat, hogy intenzív fájdalom érzettel, merevséggel találkozol. Ez főként akkor fordul elő, ha túl intenzíven / nem rendszeresen edzettél vagy olyan izomcsoportokat fogtál munkára, melyeket korábban nem ért terhelés.

Azonban, ha ismered a reikit jelentősen csökkentheted az ilyen típusú panaszokat. Ez a japán kézrátételes gyógymód a test öngyógyító folyamatait stimulálja az energia áramoltatásával a reiki kezelés során. Ha alkalmazod önmagadon vagy másokon ezt a módszert, gyorsabbá válik a regeneráció, előbb elmúlik a fájdalom és hamarabb képes leszel újra edzeni. Ezen írás segítségével megismerhet, mi az az izomláz és miként tud segíteni neked a reiki!

Hogyan keletkezik az izomláz?

fitnessSokáig úgy tartották, hogy az izomláz elsődleges oka az izmokban felgyülemlett tejsav. Ez egy olyan vegyület, ami az oxigénhiányos (anaerob) környezetben jön létre az intenzív terhelés hatására. Azonban az újabb kutatások bebizonyították, hogy az izomláz tényleges oka az izomszövetben  létrejövő mikroszkopikus szakadások.

Amikor ilyen sérülés jön létre, tulajdonképpen gyulladás keletkezik az izomszövetben, ezért tapasztalható a merevség és a fájdalom, mivel jelentős mennyiségű toxin halmozódik fel a pangó nyirokáramlás miatt. Arra is rájöttek a kutatók, hogy az intenzív terhelés (anaerob környezetben) sem okoz feltétlen izomlázat, ha egyenletes terhelés éri a sportolót.

Emiatt könnyen belátható az is, hogy az izomlázat követő nyújtás, ráedzés nem igazán hatékony a panaszok csökkentésében, mivel a fájdalom tényleges oka a fizikai túlterheltség. Sőt, ha valaki masszázzsal vagy további edzéssel próbálkozik, a kialakult állapot még rosszabbá válhat, ha a sportoló újabb stimulációnak teszi ki az érintett izmokat. Az igazi megoldást a pihenés, a melegvizes borogatás, a szaunázás nyújtja, mely elősegíti az izmok vérkeringését, így gyorsabb lesz az izomrostok regenerálódása.

Hogyan segít a reiki kezelés izomláz esetén?

Mivel az energia kezelés igen hatékony a különféle gyulladásos problémák esetében, kézenfekvő, hogy az izomláz fizikai panaszait is hatékonyan képes csillapítani, ami tulajdonképpen egy gyulladásos állapot, mely az izomrostokban bekövetkezett mikroszkopikus szakadás miatt jön létre. Hasonlóan a meleg borogatáshoz és a szaunázáshoz a reiki energia is felgyorsítja a szövetek regenerációját azáltal, hogy fokozza az érintett terület vérellátását.

reiki-labA kliens maga is megtapasztalhatja azt a hőérzetet, mely a reiki energia és a test reakciója miatt jön létre, azonban mégsem a keletkező hő miatt működik a reiki. Ez az energia áthatolva a szöveteken általánosan támogatja a test méregtelenítő funkcióit, javítja a nyirok áramlást, erősíti az immunrendszert és ezzel párhuzamosan hat a pszichés funkciókra is, lecsendesítve a gondolatokat.

Bár nehezen megfogható, a reiki feloldja az energetikai blokkokat is, melyek gátolják a test öngyógyító folyamatait. Ezeket eltávolítva a test jóval gyorsabban  és eredményesebben gyógyul.

Csak érintsd meg a tenyereddel a sajgó területet! Ez nem igényel eszközt vagy speciális készséget, bárki képes a kezelés kivitelezésére miután megtanulta a reikit. Tartsd ott a tenyered, ahol a fájdalom jelentkezik egészen addig, amíg a fájdalom csillapodik. Szükség szerint a kezelés megismételhető, akár már másnap is. Haladó reiki gyakorlók képesek megkülönböztetni a különböző kézérzeteket, a felhalmozódott toxinokat, így még hatékonyabbá és célzottabbá tehető a kezelés.

A reiki terápia már 1-2 alkalmat követően jelentős pozitív hatással jár

  • enyhül / megszűnik a panasz
  • felgyorsul a regeneráció
  • rövid időn belül képes leszel újra edzeni

Tanácsok az izomláz megelőzésére és kezelésére

A legjobb amit tehetsz az izomláz elkerülésére az egyenletes, rendszeres terhelést nyújtó sportolás. Ügyelj a fokozatosságra az intenzitásban! Ha kihagytál heteket, hónapokat, netán éveket, ezt vedd figyelembe, amikor a gyakorlatok ismétlésszámát és erősségét megtervezed. A szervezeted hamarosan újra hozzászokik a testedzéshez és egyre nagyobb teljesítményre leszel képes! Így elkerülheted az izmaid megerőltetését és az izom merevségét és a fájdalmat.

Ha mégis bekövetkezik az izomláz, bizonyos vitaminok és ásványi anyagok (pl. magnézium, B6 vitamin) jó hatással vannak a megfeszült izmokra. A magas kálium tartalommal rendelkező banán segíti az izomláz leküzdését, pótolja a sóveszteséget, segíti a folyadék felszívódását is. A frissen facsart gyümölcsök leve gazdag antioxidánsokban, mely szintén támogatja a regenerációt.

És végül nem utolsó sorban érdemes a reiki kezelést is alkalmazni, mely mindig kéznél van és mennél hamarabb használod, annál gyorsabb lesz a gyógyulási folyamat.

Tetszett a cikk? Tégy már ma a belső harmóniád megteremtéséért!

Ajándék ebook a reikiről

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről.

Szerezd be most!

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.

Töltsd le az ingyenes segítő anyagokat és az ajándék meditációt!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

 

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.